De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii pediatri ieșeni avertizează: răcelile de care nu scapă copiii ar putea fi alergii sezoniere care trebuie tratate urgent

duminică, 05 mai 2024, 18:38
3 MIN
 Medicii pediatri ieșeni avertizează: răcelile de care nu scapă copiii ar putea fi alergii sezoniere care trebuie tratate urgent

Aglomerație mare la cabinetele specialiștilor alergologi din Iași în această primăvară: sunt zeci de copii aduși de părinți care sunt diagnosticați cu alergii sezoniere. Netratate, acestea pot avea un impact negativ asupra vieții pacienților.

Strănut, tuse, lăcrimare, secreții nazale apoase sau obstrucție nazală sunt cele mai frecvente simptome cu care vin copiii la medic în această perioadă. Mulți părinți cred că e vorba doar de o simplă răceală, având în vedere că e primăvară și temperaturile adesea oscilează. Nu aceasta este însă cauza îmbolnăvirilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă deoarece primăvara provoacă cea mai frecventă alergie sezonieră la copii. Aceasta apare odată cu dezvoltarea vegetației și în special cu circulația polenurilor în atmosferă.

Polenul arborilor precum mesteacănul, ulmul, frasinul alb, plopul, arțarul, salcia, dudul și nucul este vinovat pentru cele mai multe alergii de primăvară, spun specialiștii. El există concomitent cu înflorirea și se manifestă clinic în funcție de sensibilitățile individuale. În schimb polenul mai mare, ceros, găsit pe florile colorate și diseminat de albine, nu provoacă de obicei multe simptome de alergie.

Polenul: când devine pericol pentru organism, ce reacții poate cauza

Prof.dr. Evelina Moraru, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, medic primar pediatrie, alergologie imunologie și gastroenterologie, explică faptul că la persoanele alergice sistemul imunitar tratează polenul ca pe un element străin. În acel moment semnalul „pericol” este declanșat, iar antigenul este atacat prin producerea de cantități mari de anticorpi.

Prof.dr. Evelina Moraru

Prof.dr. Evelina Moraru

„Alergenii pătrund în corp prin contact cutanat, prin mucoasa respiratorie, digestivă sau prin alimente. Polenul declanșează reacția alergică, iar corpul eliberează o substanță denumită histamină pentru a-l anihila. Histamina este responsabilă, în cea mai mare parte, de simptomele alergice neplăcute apărute în tentativa organismului de a scăpa de factorul alergen. Ea constituie totodată și ținta principală a medicației antialergice actuale. Alergiile apar prin sensibilizare, deci un prim contact, iar la repetarea contactului se declanșează reacția alergică, printr-un mecanism de secreție a imunoglobulinei E care va determina eliberarea din celulele mastocitare a unor mediatori care produc simptome, cel mai frecvent, secreția de histamină. Putem vorbi și de o predispoziție genetică în apariția alergiilor, fapt observat la copiii care au părinți cu diferite tipuri de alergii”, a precizat prof.dr. Evelina Moraru.

Semnele cele mai frecvente ale alergiilor sezoniere imită răcelile, rinitele, conjunctivitele, reacțiile cutanate și pruritul conjunctival și pot fi exacerbate de viroze sau pot evolua concomitent. Prof.dr. Evelina Moraru spune că sunt țări în care există un „calendarul de polen”, iar la buletinele meteo ale posturilor de televiziune sunt prezentate concentrațiile de polen ale diverselor specii de copaci și  ierburi ceea ce este un lucru benefic pentru persoanele care suferă de alergii. Nivelurile de polen sunt crescute de obicei dimineața, când ziua este vântoasă, și scăzute după ploaie.

Cum se depistează și cum se tratează alergiile

Există teste specifice pentru diagnosticarea unei alergii, dar trebuie personalizate pentru fiecare caz în parte. Un medic alergolog poate recomanda un test efectuat pe piele sau un test de imunoglobulină specific alergenului. Pentru testele cutanate se plasează pe piele o picătură din fiecare posibil alergen și se urmărește după câteva minute reacția, o umflătură ușoară înconjurată de o zonă roșie. În situația în care testul cutanat nu este concludent se poate face un test dintr-o probă de sânge de imunoglobulină specifică alergenului. Înainte de recomandarea testelor, medicul va dori să cunoască informații despre istoricul medical al pacientului și al familiei sale.
Medicii recomandă tratamente simptomatice și etiologice, imunoterapia.

„Tratamentele simptomatice sunt reprezentate de antihistaminice care trebuie corect dozate și administrate, pe cale sistemică sau administrare topică, locală pe piele. Alte metode sunt cele de administrare a antialergicelor sau imunoterapia specifică, sublinguală sau injectabilă. Imunoterapia poate dura diferit în funcție de alergen și trebuie făcută pentru alergenii sezonieri înainte de venirea primăverii sau pentru 3 – 5 ani în cazul alergiilor permanente”, a afirmat prof.dr. Evelina Moraru.

Aceasta mai explică faptul că, netratate, alergiile pot declanșa diverse boli, cele mai frecvente fiind astmul sau dermatita atopică. Persoanele alergice se îmbolnăvesc cu ușurință și sunt predispuse la diverse tipuri de infecții virale.

 

Comentarii